Followers

Monday, 3 August 2009

MENYAYAT HATI

SALAM SEMUA..

entry kali ni lari topik cket..nak ceritakan tentang keperitan my brother in law...yang aku panggil abang long (40++ thn)..(ipar sblh hubby aku)..tp kami memang rapat sebab sifat dia yang bersahaja n ramah mesra membuatkan aku yang baru setahun jagung menjadi ahli keluarga hubby aku boleh berborak sakan n bergurau senda dengan dia..( maklumlah..aku ni malu kura2 gitu)..

abang long kritikal sekarang ni..dia ditempatkan di ICU (hospital Kubang Kerian, Kota Bharu)..
puncanya??...2 minggu x dpt nak buang air besar n angin..kesian sgt kat dia..

dlm tempoh 2 minggu tu jugak anak sulung dia (along mimi..21thn, pelajar perubatan, universitas padjajaran, bandung) duk umah aku utk menemani aku coz hubby aku berkursus di Cherating, Pahang n kebetulan masa tu dia ada kat kampung bg menunggu proses pertukaran universiti dari indonesia ke malaysia disebabkan mslh kesihatan...dan along mimi x tau pun yang abahnya tgh menderita menahan kesakitan...mama dia x nak bgtau sbb x nak susahkan ati anak2..kami semua tau bila hubby aku dh balik dr kursus(Jumaat; 31/07/09)..n esoknya, kami terus balik kampung kerana tlh diberitakan abang long di thn di wad Hospital Besut..aku n hubby sempat jenguk dia di wad, masa tu dia antara sedar n tak...kesian sgt tengok dia masa tu..perut dia x leh sentuh langsung....nak meleleh air mata aku tgk keadaan dia....

kenapa x check awal2???????....actually, dah 3 kali dia ke bahagian kecemasan di hospital besut tu..tp lps doc check, dia suruh abang long balik...doc ckp x de pape...huh!!masa tu 5 hari dia x leh nak buang air besar..esoknya pegi lagi...doc ckp benda yang sama jugak, mlm tu pegi lagi coz sgt2 x thn sakitnya...tp doc duk ulang yang tu jugak lah!!huh!!!

bila dh nak masuk 2 minggu..memang dia dh x tahan sangat2...dia p jumpe mak dia, minta tgk2 perut dia..mak dia gosok cket2, tp bukan urut coz urut perut ni bahaya n x leh wat memain...

petang tu, bile p Hospital Besut tu lagi, barulah kali ni doc tahan masuk wad...doc terpaksa masukkan wayar ikut idung ke perut abang long utk salurkan najis keluar...kesian sgt.....along mimi yang baru sampai ngan aku dr k.trg terus x balik malam tu temankan abah dia.....along mimi ada tanya pada doc apa mslh abahnya...doc ckp stakat ni x de pape lagi....cuma mslh x leh nak buang air je..huh!!

esoknya( sabtu > 1/8/09), lepas maghrib abang long dikejarkan ke Hospital Kubang Kerian...masa tu aku dh balik gong badak, k.trg ni..dlm pukul 12 lebih, along mimi sms, abahnya kritikal....aku terus call, tanya pe mslh abang long...along mimi ckp, doc bgtau ada mslh pada bahagian usus, doc dapat kesan usus abang long dh bernanah n dah merebak sampai ke hati...ya Allah, aku jadi kelu sgt masa tu...doc terpaksa tebuk usus utk keluarkan nanah tu...dlm 1 liter semuanya..doc jugak bgtau, kalo kuman dh merebak..harapan sembuh / hidup amat tipis...n doc ada tanya, kenapa x bawa ke hospital awal2??.....bukan x bawa, doc kat hospital Besut yang x dpt kesan semua tu...MUSYKIL???????!!!!!!!!...aku musykil sgt...doc kat Kubang Kerian ni, x sampai 5 jam dh leh tau pe mslh abang long!!yang kat Besut tu apahal x leh detect semua tu??kalo x harapan utk abang long sihat kembali sgt tinggi!!..maybe teknologi n peralatan x secanggih kat Kubang Kerian..tp kalo agak2 x leh nak buat, patutnya spital Besut terus rujuk ke spital Kubang Kerian...huh!!!

ahad> 2/8/09.....pukul 10.30pg aku bertolak balik ke kampung n terus ke Kubang Kerian, Kota Bharu....masa kami sampai, abang long dh di dalam bilik bedah...pukul 5.30 ptg baru keluar, kami dipanggil oleh doc pakar yang buat operation tu...doc ckp usus abang long bengkak n rosak n terpaksa dipotong sepanjang 3cm..n usus nya x leh dicantumkan lagi kerana masih bengkak..n doc letak bag sbg sambungannya dulu..sementara usus tu surut dari bengkak...n kalo x de aral, boleh disambungkan kembali...yang doc risau skang ni, kot2 kuman tu dah merebak ke saluran darah....buat masa ni, x dpt dipastikan lagi coz keadaan abang long yang x stabil...

isnin> 3/8/09.....aku telah diberitahu oleh along mimi , yang kuman2 tu dh masuk ke saluran darah abang long...(Ya Allah.......bantulah hambamu yang x terdaya ini...)..n doc jugak ada bgtau yang organ dalaman abang long sudah mengalami komplikasi..buah pinggang n jantung dh x stabil n doc terpaksa gunakan alat bantuan agar jantung abang long dpt berdegup normal.....n stakat aku menaip ni, belum lagi ada pape berita dr along mimi mahupun keluarga di sana...( aku skang baru sampai Gong Badak, kuala Trg.)

pada sesiapa yang telah baca entry ni, mekaseh bebanyak, n kami x pohon apa2 selain doa semoga abang long akan selamat n sihat kembali seperti sediakala..insyaALLAH..tuhan maha berkuasa n berhak atas segalanya.....

aku juga kesian pada kak long( kakak sulung hubby aku)...coz keluarganya boleh dikatakan susah jugak, nak pegi sana sini hanya bergantung harap pada bang long n motornya shj...kini, abang long kritikal di ICU, kesian sgt pada dia coz ssh nak berulang alik dari besut ke kota bharu kecuali kalo kami adik beradik yang punya kereta balik kampung...mslhnya, hubby aku n adik beradik yang lain semuanya duk jauh2...n masing2 kena keje..kesian sgt jugak ada along mimi yang baru berusia setahun jagung terpaksa hadapi semua ni...kami jadi sgt rapat sejak dia temankan aku kat sini....dia seorang yang sgt lemah lembut n baik budi pekerti...tp alhamdulillah, dalaman dia kuat!!dgn keadaan dia x brapa sihat, dia boleh lagi jaga abahnya...bila balik umah, jaga adik2 yang masih kecil....kdg2 aku bygkan, kalo aku berada kat tempat dia, adakah aku akan sekuat dia utk hadapi semua ni???.....

9 comments:

Atiqah said...

salam kak wannur
tiqah doakan semuanye akan bertambah baik..mudahan2 abg Ipar kak wannur dpt segera pulih..

Haida Hussin said...

wannur.. kengkadang perkara yang tak sepatutnya berlaku dan boleh dielakkan.. berlaku juga diatas kelalaian manusia. terutama bg orang yg susah, orang seperti tak ambil kesah.. sambil lewa.. kenapa kita ke hospital?? tentu sebab kita sakit kan? kalau tak buat apa kita ke hospital. memang tak patut kata takde pape bila dah 3 kali ke hospital.. bila kita complain hospital kerajaan.. diorang marah.. tapi kenyataannya?? tak tau saya nak kata apa lagi.. sedih sgt. semoga abang long awak akan sembuh..aminn

Lyana@adikabang said...

salam kita sama2 brdoa

mila said...

wannur...,
semoga abang long awak cepat sembuh..
sedih saya baca citer nih..

ct_as said...

salam...
sedih...mengingatkan saya pada kakak sy yg kehilangan suami tahun lepas..semoga abg long wannur terus bertahan & cepat sembuh.

sweetwannur shoppe said...

salam..mekaseh semua...semoga doa kita semua akan dikabulkan..insyaallah...amin...

c a b b i e n a said...

salam wan
semoga family wan tabah menghadapi msibah ini...

Ayu said...

salam wan..
moga abglong wan sembuh spt biasa.semoga semuanya tabah hadapi dugaan.

nasuha ahmad helmi said...

semOga semuanya selamat saya dOakan...

JOM KLIK SINI...mmuuaahh!!!