Followers

Monday, 19 September 2011

implanon

ya..sy guna kaedah ni

dulu telan pil

dengan implanon dah tak payah nak ingat pil dah telan ke blom

sebelum masukkan implan, kami posing jap..

masa ni ain zahra 60 hari

bulan posa ni tau..rasanya ari ke 3 berpuasa

kalo nak pakai implanon ni, mesti selepas 60 hari bersalin (sekurang2nya) n belum bersama dengan suami lagi

ni contohnya

time doc nak cucuk masuk tu, dia soh aku pandang dinding..

takut aku gerun la kot

ye la..besar gabak kalo nak dibandingkan dengan jarum suntikan biasa tu


proses memsaukkan lebih kurang mcm atas ni

sebelum masukkan implanon tu, nurse/ doc akan cucuk ubat bius dulu

kasi kebas n x rasa sakit time cucuk implanon nanti

lepas dah masuk implan tu, doc balut cket tempat cucuk tu n tak boleh buka sehingga 24jam

nak bersama suami pun kena tunggu 24jam jugak

jgn ko ngada2 balik terus tutttt

adeh...

opsss!! ni utk bacaan mak2 budak je ok..



selepas balutan dibuka, mcm ni la rupanya kat lengan 

implan tu duk bwh kulit lengan je

dan bila sentuh kat situ mmg akan rasa cam ada lidi kat situ

insyaallah..selamat utk 3 tahun

dan ada check up juga

sebulan selepas..pastu setahun sekali

kalo nak pregnant, silalah jumpa doc n buang implan tu dulu..hehehe

rm380 je aku buat kat klinik nur sejahtera

kalo klinik swasta maunya rm500++

seb baik nurse kat KK masa g check up ain zahra bgtau

kalo tak, hangus rm500++

benda adalah sama shj..x de beza dari segi kualiti or apa

cuma di klinik nur sejahtera ni kerajaan bg subsidi..sebab tu dapat murah..

eh..mcm2 boleh buat kat sana

iucd pun ada..murah cket..tapi aku gerunnnnnnn!!!







2 comments:

Rizziela said...

Implanon gemuk kan kita tak?

UMMI FARIS HAIKAL said...

ntah lah..bergantung pd bdn n hormon masing2 kot..sy kurus kering je =)

JOM KLIK SINI...mmuuaahh!!!