sgt suka makan lemang ni..terutama bahagian kepalanya..
ini aku beli tau..bukan buat sendiri
bahagian kepala ni lembik n ada rasa lemak masin sket..tu yg aku suka tu..kikiki
sempat snap lemang je sbb yang lain2 aku x larat nak snap satu2..
biasanya raya je kan jumpe lemang ni..tapi skang ni kalo musim2 biasa pun ramai yang jual lemang
kalo raya pun aku x pernah buat lemang, tapi bapa saudara aku selalu buat n agih2kan pada kami..
walaupun lemang kat atas ni aku beli, tapi aku sertakan juga resepi lemang kat sini utk perkongsian kita bersama..
Bahan2nya
- 1 kg beras pulut
- 3 biji kelapa (ambil santannya) 2 batang buluh sederhana besar
- Garam secukup rasa.
Cara2nya:
- Basuh beras pulut dan toskan airnya.
- Gulung daun pisang dan masukkan ke dalam buluh mengikut bulatan buluh.
- Masukkan beras pulut yang telah ditoskan ke dalam gulungan daun pisang dalam buluh tersebut dan tinggalkan ruang satu atau dua inci. Jangan terlalu penuh.
- Masukkan sedikit garam secukup rasa ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh.
- Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan agar masaknya sama rata.
- Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat.
- Lemang boleh dimakan pada bila-bila masa.
selamat mencuba
0 comments:
Post a Comment