Followers

Monday, 15 July 2013

MENU IFTAR 5: TUMIS AIR SAWI DAN LOBAK MERAH & PAJERI NANAS




SALAM KE 6 RAMADHAN 

dah 6 hari ramadhan berlalu..pasti akan menggamit rindu..moga akan kembali bertamu

kali ni nak kongsikan menu iftar di hari ke 5 Ramadhan

kali ini masak simple2 sahaja, asalnya masak utk bekal anak ke rumah pengasuh..anak teruna request tumis air sawi n lobak merah dan ayam goreng 

alang2 sayur tu masak lebih cket utk berbuka nanti..

ayam aku suka perapkan banyak2 sekaligus..n simpan dlm fridge..senang kerojerr..hehe

time sahur, panaskan nasi n goreng je ayam perapan tu..


pajeri nanas tu pula pemberian ibu pengasuh haikal dan ain..alhamdulillah..terima kasih makcik

aku mmg suka makan nanas ni..suka sgt2..hehe..x kisah makan mentah atau masak ape sekalipun




dan ini pula ciksomi bawa balik dari masjid..ada lebihan sedikit jd dia bawa balik rumah

nasi putih , ayam masak merah, sayur kacang goreng dan kurma



ini adalah air febret kami sefamily

kami lagi sukakan yang kotak hijau tu..tapi x de stock..beli juga yang ini..

lama x minum soya -kurang gemar sgt sebenarnya..tapi bila minum v-soy ni terus jatuh hati

sedap dan korang pun harus cuba

dan resepi untuk sawi tumis air tadi tu:

bahan2nya:
sawi
lobak merah
bawang merah/bawang besar*tumbuk/potong dadu
bawang putih*tumbuk/potong dadu
lada hitam-optional
garam
gula
serbuk perasa

cara2nya:
1. panaskan minyak, masukkan bahan yang bertanda *tumbuk/potong dadu, sampai naik bau dan kekuningan,
2. masukkan air, biar sehingga mendidih
3. masukkan garam, gula, serbuk perasa
4. masukkan sawi n lobak tadi ..biarkan seketika dan tutup api

mudahkan....anak2 pasti suka


bahan perapan ayam goreng:
kunyit hidup
garam
bawang putih
halia
**blend semua sekali dan gaul pada ayam yang dipotong kecil
perap seketika dan goreng...yummy

resepi pajeri nanas

sumber : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2 
1 biji nenas biasa ~ dikupas & hiris sesuai selera 

3 cawan santan sederhana pekat (tambah lg kalau rasa tak cukup)
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga

3 kuntum bunga cengkih
3 sudu besar rempah kari ikan*

3 sudu besar rempah kari daging* ~ bahan bertanda* dibancuh dengan air jadikan pes
Minyak secukupnya
2 sudu besar gula merah
2 sudu besar kerisik (yang dah siap ditumbuk homemade ye)
Garam secukup rasa
serbuk perasa


Bahan hiris halus
1 inci halia
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih 

(kalau suka boleh tambah 1 sudu besar udang kering direndam & ditumbuk halus ~ MaDiHaA tak letak pun masih sedap juga)

Cara menyediakan

1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan hiris serta kulit kayu
manis & kawan2nya (4 sekawan) sehingga layu & wangi.  Masukkan pes rempah kari dan tumis hingga pecah minyak. Sentiasa kacau supaya rempah tidak hangus.
2. Masukkan kerisik dan kacau supaya rempah tidak melekat pada
periuk.
3. Masukkan santan, garam, perasa serta gula merah. Bila dah mendidih masukkan hirisan nenas. Sentiasa dikacau2 supaya tak membuak.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak serta nenas masak.
5. Sedia dihidangkan bersama nasi putih atau nasi berperisa.


selamat mencuba =)


3 comments:

JaSSNaNi said...

assalamualaikum..
sedapnya menu.. paling saya suka pajeri nanas.. nyam nyam.. suka sangattt kalau lagi2 makan dengan ikan masin.. wahhhh terliur ni..

UMMI FARIS & FARAH said...

wassalam =)

alhamdulillah..sy juga suka pajeri nanas..x kisah msk apepun juga mmg suka sgt ngan nanas ni..hihi..sama selera pulak kite ye =)

iwan01 said...

Informasi yang sangat BERMANFAAT..
Terima kasih..
Semoga SUKSES & salam KENAL dari :
==============================

Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
~
..Bukan SULAP bukan SIHIR
Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
~
Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
murah & mempunyai tingkat pengembalian modal yang sangat singkat.
Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
~
Anda akan mendapatkan :
-. Gerobak
-. Peralatan masak bakar
-. Peralatan masak goreng
-. Kompor, tabung gas & regulatornya
-. Brosur
-. Spanduk
-. Poster
-. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
-. Kaos
-. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
~
Materi inti Training Pelayanan :
-. Tata cara persiapan pembukaan outlet.
-. Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
-. Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
-. Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
~
Silakan kunjungi web kami:
~
www.tulanglunakgerobakan.com
~
atau :
SMS Center: 085781037499
Telpon & HP : 081318374450 (Telkom)
08561070103 (Indosat)
081806396669 (XL)
021-94946600 (esia)
021-70264774 (Flexi)
Kantor: 021-4759274
PIN BB : 28C97C54
email : bumi.amrita@ymail.com
~
& dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
Menu-menu andalan kami adalah :
1. Ayam Bakar Tulang Lunak
2. Ayam Goreng Tulang Lunak
3. Pepes Ayam Tulang Lunak
4. PepesCeker Tulang Lunak
5. Bebek Bakar & Goreng
~
Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
- Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
- ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
~
Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
1. Program Dalam Kota
2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
Terdiri :
-. Paket Usaha Standar
-. Mesin Presto
-. Training Produksi
Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
Info lebih lanjut bisa dilihat di :
http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
~
Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
2 pepes ayam tulang lunak
2 pepes ceker ayam tulang lunak
2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
~
Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
& dan calon mitra bisa langsung diskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
~
Tunggu apa lagi langsung silakan order…
~
SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
~
~

JOM KLIK SINI...mmuuaahh!!!