Followers

Thursday, 18 July 2013

MENU IFTAR 6: BUBUR LAMBUK

AS-SALAM SEMUA

 menu berbuka hari ke 6 adalah BUBUR LAMBUK

bubur lambuk byk versi kan..aku biasa n suka mkn versi mak aku punya ..hehe

biasalah..anak mesti suka makan hasil air tgn ibu kan..

kami punya bubur lambuk x pekat likat tu...cayor je..mcm bubur nasi..dan daun /pucuk midin, pucuk ubi, daun kaduk mesti byk..kami suka yg byk2 daun..

ciksomi duk request bubur lambuk versi mak aku sejak 2 hari lps lagi

dia p beli brg2 tapi lupa nak beli ikan..hukhuk..x dapek nak buat ..tangguh sehingga semalam baru terlaksana

suka dia dapat makan..siap minta aku buat dlm periuk besar gabak..nak agih2kan pada jiran..sama2 berkongsi rezeki di bulan yg mulia ini kan..alhamdulillah..abes licin


makan bubur lambuk taruk sambal cili meletop mertua..mmg x pandang kiri kanan




RESEPI BUBUR LAMBUK:

Bahan-bahan ( utk 10 org ++ makan)
2 pot beras
air secukupnya tuk masak bubur biar sampai kembang
1/2 kilo ikan kembung direbus dan diambil isinye
daging lembu dipotong kecil 
8 ulas bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
lada hitam secukupnya ditumbuk - kalo nk pedas letak lebih cket
seinci halia ditumbuk
3 sudu kerisik
sedikit budu(optional)
keropok lekor dipotong2
keropok keping 

Ulam-ulaman
pucuk paku merah(midin), pucuk manis ,ulam raja, daun kaduk, pucuk ubi, daun serai kayu, kangkung
dan lain2 daun lagi aku x berapa nk kenal..huhu

Cara memasak
-masak beras dalam periuk sehingga kembang bersama daging 
-masukkan bahan yang ditumbuk biarkan mereneh
-masukkan kerisik
-kendian masukkan ulam-ulaman..kacau rata
-perasakan dengan garam dan gula agak dah sebati semua dah masak boleh la angkat dan hidangkan.

**nak sedap lagi makan bersama sambal air lada ..aku bantai mak mertua punya sambal tu je..sambal tanpa belacan taw..sllluurrrrrpppppp!! best2


masak dalam periuk besar gabak ini..nampak kecik tapi besar sebenarnya ni..



yeay!! dah ada stock V-soy multi grain ni..sekotak sekali hadap je ni...hukhuk..






1 comments:

tenku butang said...

hu2.. semalam hubby beli bubur lambuk, tapi bila sampai umah dia terlupa nak keluarkan.. last2 hari ni masa kat opis baru pasan bubur lambuk dalam beg dia.. hu3.. dh basi kot..

hai.. salam kenal,
follower no.266
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

JOM KLIK SINI...mmuuaahh!!!